Ładowanie

Podróże kulinarne. Oferta dla wymagających turystów

Turystyka od zawsze koncentruje się wokół ciekawych miejsc, zabytków, ważnych wydarzeń i osób. Mimo bezspornego powiązania z miejscem, w którym można było się posilić, rzeczywisty bujny rozkwit turystyczny w kulinarnej odsłonie obserwujemy od niedawna. Pojawiła się moda na podróże tematyczne związane z jedzeniem, produktami żywnościowymi, historią gastronomiczną, a nawet wydarzeniami związanymi z przygotowywaniem i celebrowaniem posiłków. Dzisiaj nie tylko indywidualne wyjazdy koncentrują się na kulinariach, znajdujemy też bogatą ofertę wycieczek zorganizowanych, których główną atrakcją bardzo często jest pora obiadowa, główne danie i magiczny składnik, bez którego nic by się nie udało.

Ewolucja turystyki w kierunku kuchni jest ogromną szansą dla rejonów, które nie mają wiekowych zabytków czy parków rozrywki, ale mają piękną tradycję kulinarną. Największe możliwości pojawiają się tutaj dla terenów rolniczych, wiejskich, na których ludność często nadal naturalnie celebruje przygotowywanie posiłków zgodnie z zasadami swoich przodków – nie na szybko, w biegu i z półproduktów, tylko z własnych owoców i warzyw, przetworów, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.

Nie oznacza to jednak, że tereny miejskie są wykluczone z tego typu turystyki. Wręcz przeciwnie, to w miastach rozkwita tzw. street food, to w miastach organizowane są największe festiwale kulinarne. W prawie każdym miejscu jest kulinarny potencjał turystyczny – często trzeba jednak wydobyć jego esencję i tak ukształtować, by jego forma odpowiadała współczesnemu podróżnikowi.

[ . . . ]

Aby przeczytać artykuł w wersji elektronicznej, musisz posiadać opłaconą prenumeratę w wersji PREMIUM.

   

PRZEJDŹ DO PEŁNEJ WERSJI ARTYKUŁU

 Strona 14  Strona 15  Strona 16  Strona 17

ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE